Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - نامزد دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با بيان اينکه کابينه دوازدهم با کابينه قبلي(يازدهم) تفاوتي ندارد، گفت: من ترجيح مي‌دادم براي چينش کابينه نيروهاي خيلي جوان‌تري را انتخاب کنم.
حوزه احزاب خبرگزاري فارس-امين صبحي و قاسم عزيزي: به‌سختي و از روي موانعي که از کيسه گچ تشکيل‌شده بود به راه‌پله‌ها رسيديم، احتمال داشت تا قبل از رسيدن به طبقه چهارم، سطل رنگ يکي از کارگرهايي که مشغول مرمت ساختمان بود حال هواي قبل از مصاحبه‌مان را عوض کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وارد دفتر کارش مي‌شويم همه‌چيز بوي کهنگي دهه 60 مي‌دهد حتي کتاب‌هايي که در قفسه‌ها چيده شده است؛ روي وايت بُرد اتاقش نوشته بود: «امام مي‌گفت عقل رجايي از علمش بيشتر است» و همه‌چيز از همين جمله شروع مي‌شود.
چين‌هاي روي صورتش خط‌هاي موربي از تاريخ است؛ هم جلادان و شهيدان اوايل انقلاب را ديده هم شيادان و روشنفکران دهه 70 را؛ رو در روي مردي نشسته‌ايم که سابقه حضور در کابينه محمدجواد باهنر، ميرحسين موسوي، اکبر هاشمي‌رفسنجاني و محمد خاتمي را در کارنامه دارد و کمي تا قسمتي ابري هم در وزارت ورزش دولت نخست روحاني کمک کرد، شايد بتوان وي را به دليل حضور بي‌سابقه خود در دولت‌هاي جمهوري اسلامي «ابودُوَل» ناميد.
سيد مصطفي هاشمي‌طبا را نمي‌توان صرفاً در ناهمگون «ورزش»، «سياست» و «صنعت» خلاصه کرد بلکه سايه‌روشن‌هايي از وي در بازيگري سينما، موسيقي، نويسندگي، محيط‌زيست و حتي نقاشي هم وجود دارد.
از تجربه بازيگري در فيلم «جنگ اطهر» به کارگرداني محمدعلي نجفي (شهردار فعلي تهران) برايمان گفت، مي‌گويد که مدتي بنا داشته نقاشي با رنگ و روغن را آغاز کند که چون در اين حرفه ضعيف بوده رها مي‌کند اما تجربه کوتاهي نيز در موسيقي با «سنتور» داشته که به دليل عدم استعداد ترکش مي‌کند.
آقاي هاشمي‌طبا در دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري کانديدا شد و تا آخر هم درصحنه ماند و طبق گفته خودش يک گفتمان جديد را در سپهر سياست ايران مطرح کرد و آن مسئله «محيط‌زيست» بود و شعارش در اين زمينه را بر پشت سالنامه سال 95 نيز چاپ کرده است.
از وي در مورد کابينه دوازدهم پرسيدم؛ معتقد است که کابينه دوازدهم با کابينه قبلي تفاوتي ندارد و به همان روش و شيوه‌اي که درگذشته بوده وزرا حضور دارند و کارهاي خود را انجام مي‌دهند؛ کابينه را هر طور که ببندند همين مي‌شود و خيلي نمي‌توانستند کابينه را اين‌طرف و آن‌طرف، سوق دهند.
اين کانديداي دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري درعين‌حال مي‌گويد که من ترجيح مي‌دادم براي چينش کابينه نيروهاي خيلي جوان‌تري را انتخاب کنم چون زماني که وزير شدم 33 سالم بود. متوسط معاونان من هم 27 ساله بودند بنابراين معتقد به استفاده از جوانان هستم.
وي درحالي‌که تأکيد دارد آمريکا در اجراي برجام بدعهدي کرده است، معتقد است که با برجام بسياري از تحريم‌ها برداشته‌شده است اما مي‌گويد که نبايد از برجام انتظار داشت مسائل اقتصادي کشور را حل کند!
از عملکرد دولت در حوزه اقتصاد مقاومتي انتقاد دارد و بر اين باور است که اقدامي از دولت در مورد اقتصاد مقاومتي نديدم و اين روش برخورد صحيح نيست چون نمي‌توان اسم هر اقدامي را اقتصاد مقاومتي گذاشت.
آنچه در ادامه مي‌آيد مشروح گفت‌و‌گوي خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاري فارس با سيد مصطفي هاشمي‌طبا است.

فارس: آقاي هاشمي طبا براي شروع گفت‌وگو چندماه به عقب برگرديم، زماني که به عنوان نامزد دوازدهيمن دوره انتخابات رياست جمهوري در صحنه رقابت‌هاي سياسي حاضر شده بوديد، و از شما به عنوان شريک سياسي تيم دولت ياد مي‌شد، شخصي که در روند مناظرات پاس گل‌هاي خوبي را به آقاي روحاني و جهانگيري داد...
هاشمي‌طبا: اينطور نيست، پاس گلي در کار نبود؛ همان ايام هم به اين مطلب پاسخ دادم.
فارس: اما وقتي روند مناظرات و موضع‌گيري‌هاي شما را مرور مي‌کنيم...
هاشمي‌طبا: من نه باکسي بده بستاني داشتم نه به دنبال پاس گل بودم، بلکه حقايق و ديدگاه خودم را فقط بيان کردم.
فارس: در آن ايام ملاقات خاصي با چهره‌هاي جريان اصلاحات داشتيد؟
هاشمي‌طبا: خير.
فارس: آنها هم درخواست ملاقات نداشتند.
هاشمي‌طبا: خير، البته چند نفري تماس گرفتند که من اجتناب کردم.
فارس: چه کساني بودند؟
هاشمي‌طبا: قصد ندارم نامي از کسي ببرم.
فارس: سبد آرايتان را چطور ارزيابي مي‌کنيد؟
هاشمي‌طبا: خوب بود، استقبال خوبي شد، مردمي را که ميديدم مي‌گفتند ميخواهيم به شما راي دهيم.
فارس: اما شما خودتان گفته بوديد که به آقاي روحاني رأي مي‌دهيد و حتي توصيه هم کرده بوديد که ديگران هم به ايشان راي دهند.
هاشمي‌طبا: بله، به همين دليل مردمي که مي‌ديدم مي‌گفتند مي‌خواستيم به شما راي بدهيم اما چون توصيه کردي به آقاي روحاني راي دهيم، ما هم همين کار را کرديم.
فارس: اعضاي خانواده‌تان چه کردند؟
هاشمي‌طبا: برخي از آنها به توصيه عمل کردند و برخي ديگر گفتند به خودت راي داديم.
فارس: باتوجه به اين توصيه‌اي که داشتيد و اينکه مي‌گوئيد هدفتان پاس گل به نامزدهاي دولت نبود، پس چرا وارد اين عرصه از رقابت‌ها شديد؟
هاشمي‌طبا: حضور من در اين عرصه از رقابت‌هاي درست بود، هدفم اين بود تا برنامه‌هايم را مطرح کنم، من دفعه قبل هم با برنامه نامزد انتخابات شده بودم.
*شوراي نگهبان مي‌تواند ورود افراد به عرصه انتخابات را ضابطه‌مند کند
فارس:‌ اغلب شخصيت‌هاي سياسي برضابطه‌مند شدن شرايط ورود اشخاص به صحنه انتخابات تاکيد کردند، نظر شما در اين باره چيست؟
هاشمي‌طبا: حرف درستي است؛ به خاطر دارم در يک برهه‌اي مجلس مصوبه‌اي در اين باره مطرح کرد اما شوراي نگهبان آن را رد کرد؛ چرا که معتقد بودند شوراي نگهبان مسئول اين قضيه است و حق هم با آنان بود. چرا که اگر سازوکاري وجود نداشته باشد صحنه شايد کُمدي هم شود. البته شوراي نگهبان خود مي‌تواند ورود افراد به عرصه انتخابات را ضابطه‌مند کند و مي‌تواند بگويد شوراي نگهبان پايين‌تر از اين ضوابط را قبول ندارد. شايد با چنين ساختاري که با آن مواجهيم صلاحيت فرد بي‌صلاحيتي مثل ما نيز تأييد شود. (با خنده)
*هر ساز و کاري لحاظ مي‌کردند من آن ضابطه را داشتم
فارس:‌ شايد جريان اصلاحات اين موضوع را از اين باب مطرح مي‌کند که آقاي هاشمي‌طبا پيش از ثبت نام با آنها هماهنگي نکرده و يا نگران اين بودند که شما رأي نداشته باشيد؟
هاشمي‌طبا: من هر ضابطه‌اي که مي‌گفتند را داشتم؛ مگر اينکه درون‌کاوي کرده و پلشتي‌هاي بنده حقير را کشف مي‌کردند. (با خنده)
*به روحاني گفتم که ما را تحويل نمي‌گيرد
فارس: چه خاطره‌اي از مناظرات نامزدهاي رياست جمهوري داريد؟
هاشمي‌طبا: چيز خاصي نبود هرچه بود را مردم از تلويزيون ديدند؛ آقاي روحاني به من گفتند که من چهارسال است شما را نديده‌ام بنده پاسخ دادم که ما هميشه شما را از تلويزيون مي‌بينيم اما تحويل نمي‌گيريد.
فارس:‌ با کانديداهاي ديگر چطور با آنها گپ‌ و گفت خاصي نداشتيد؟
هاشمي‌طبا: با همه خوب بوديم رابطه شخصي من با آقايان رئيسي و قاليباف بسيار خوب است و صحبت‌هاي دوستانه نيز در عين مناظرات با هم مي‌کرديم اما هرچه بوده مردم ديده‌اند و هيچ چيز خارج از آن نبود.
فارس: کمي با آقاي ميرسليم بحث ايام قديم را داشتيد.
هاشمي‌طبا: انتقادي که با آقاي ميرسليم وارد است اين است که واقعاً سؤال کردن کار سختي نيست. ايشان از دوستان قديمي من است و هيچ مشکلي هم باهم نداريم. اما آقاي ميرسليم سؤال مي‌پرسيدند که شما از موضع قدرت با افغانستان چه کار مي‌کنيد. هيچي آنها را مي‌کُشيم (با خنده). آقاي ميرسليم 20 سال است که رياست هيأت مديره يک شرکت واردات موتور را برعهده دارد که هنوز يک موتور نساخته‌اند؛ ايشان نزديک 20 و چند سال است که رئيس نجات غريق ايران است من نمي‌خواستم درمناظرات حرف نامربوط بزنم وگرنه مي‌توانستم سؤال بپرسم شما چه رئيس نجات غريقي هستيد که سالانه اين تعداد در درياها کشته مي‌شوند؛ من خودم اينگونه سؤالات را بيهوده مي‌دانم.
فارس: بعد از انتخابات با ايشان ديدار و تماسي داشتيد؟
هاشمي‌طبا: خير؛ ايشان را نديدم.
*علاقه‌اي به حضور در کابينه نداشتم
فارس: براي حضور در کابينه‌اش از شما دعوت شد؟
هاشمي‌طبا: خودشان مي‌دانستند که من به کابينه نمي‌روم چون در دولت يازدهم به آنها گفته بودم که من تمايلي به حضور در کابينه نداريم.
فارس: آقاي مهندس روز تحليف و تنفيذ چرا حضور نداشتيد؟
هاشمي‌طبا: مشکل جسمي داشتم و کمرم درد مي‌کرد؛ نزديک به 30 سال است که ديسک کمر دارم.
*مي‌خواستم آن شعر را نوه‌ام در تلويزيون بخواند که اجازه ندادند
فارس:‌ در يکي از مناظره‌هاي انتخاباتي شعري را قرائت کرديد که حاشيه‌هاي زيادي داشت لطفا در اين باره هم بگوئيد.
هاشمي‌طبا: دوست داشتم نوه‌ام را به تلويزيون بياورم اما اجازه ندادند. حرف من در آن شعر اين بود که ما همه بايد براي ايران کار کنيم.
فارس: نوه‌تان چند ساله است؟
هاشمي‌طبا: 6 سال دارد.
*مي‌خواستم در مناظرات شعر «کودکانه» بخوانم/بازخورد قرائت شعر مثبت بود
فارس: بهتر نبود که يک شعر داراي آرايه ادبي بهتري انتخاب مي‌کرديد؟
هاشمي‌طبا: نه؛ مي‌خواستم شعر کودکانه بخوانم.

فارس: چرا؟
هاشمي‌طبا: مي‌خواستم شعر به زبان کودکانه باشد؛ قصدم اين بود که اين شعر را نوه‌‌ام بخواند.
فارس: پس از خواندن اين شعر کسي نقد و حاشيه‌اي به شما داشت يا خير؟
هاشمي‌طبا: خيلي‌ها با اين قضيه مثبت برخورد مي‌کردند.
فارس: يعني بازخورد آن مثبت بود؟
هاشمي‌طبا: بله؛ کلاً‌ بازخورد مثبتي داشت.
فارس: آقاي هاشمي‌طبا در ويديويي ديديم که شما در حال بازيگري هستيد چه شد که همه‌ فن‌حريف شديد و از صنعت به سياست از سياست به شعر و از شعر به بازيگري و از بازيگري به ورزش رفتيد؟
هاشمي‌طبا: من در فيلم «جنگ اطهر» بازي کردم که تهيه‌کننده اين فيلم نيز خود بودم.
فارس:‌ چرا از صداي خودتان در فيلم استفاده نکرديد؟
هاشمي‌طبا: من به استوديو رفتم که صداي خودم را بگذارم اما نتوانستم چراکه در استوديو صحبت کردن خيلي سخت است چون آدم بايد خيلي حرفه‌اي باشد. بنابراين از صداي آقاي جليلوند استفاده کرديم.
فارس:‌ امروز که به اين سن رسيده‌ايد هنوز علاقه داريد کارهاي هنري انجام بدهيد؟
هاشمي‌طبا: بله؛ علاقه دارم اما فرصت و حوصله آن را ندارم چراکه کار بسيار سختي است. من يک موقعي مي‌خواستم تابلوي نقاشي بکشم.
فارس: کدام سبک از نقاشي، با رنگ روغن، طراحي يا نقاشي با آبرنگ و مدادرنگي؟
هاشمي‌طبا: نقاشي با رنگ روغن را مي‌خواستم شروع کنم اما ديدم خيلي در اين حرفه ضعيفم و نشد.
فارس: بله؛ نقاشي با رنگ روغن ظرافت‌هاي خاصي مي‌خواهد و علم ترکيب رنگ‌ها و استفاده از قلم‌ موها بسيار مهم است.
هاشمي‌طبا: بله. همين‌طور است.
*موسيقي با سنتور را امتحان کرده‌ام
فارس: در حوزه هنري ديگر به چه چيزي علاقه داريد؟
هاشمي‌طبا: من به موسيقي هم علاقه دارم اما خيلي سخت است و بلد نيستم اما سنتور را امتحان کرده‌ام که خيلي سخت بود چراکه نيازمند تمرکز است و من تمرکز لازم را نداشتم اما کار خوبي است.
*کابينه دوازدهم با کابينه قبلي تفاوتي ندارد
فارس: آقاي هاشمي‌طبا اگر اجازه دهيد کمي هم به سياست بپردازيم؛ نظرتان در مورد کليت کابينه دوازدهم چيست؛ آيا وزراي دولت دوازدهم برآمده از مطالبات و شعارهاي انتخاباتي آقاي روحاني است؟
هاشمي‌طبا: به نظر بنده کابينه فعلي با کابينه دولت يازدهم تفاوت چنداني ندارد و به همان روش و شيوه‌اي که در گذشته بوده وزرا حضور دارند و کارهاي خود را انجام مي‌دهند. اما آنچه درمورد مطالبات مردم مي‌گوييد جاي سؤال است؛ منظور شما از مردم چيست؟ چراکه چيزي به عنوان برآيند مطالبات مردم وجود ندارد و هر کسي يک نظري دارد و بنده معتقدم چنين چيزي اصلاً وجود خارجي ندارد. مسئله مهم درکشور ما روش کار و پرداختن به اولويت‌ها است يعني اينکه بايد ديد آقاي روحاني و هيأت وزيران چه اولويتي را انتخاب مي‌کنند؛ بنابراين به نظر من آنچه آقاي روحاني بر مي‌گزينند و انتخاب مي‌کنند در راستاي دوره گذشته است.
*کابينه را هر طور که ببندند همين مي‌شود
فارس:‌ برخي معتقدند ‌گويند که بايد وزرا بر طبق شعارها و وعده‌هاي داده شده انتخاب شوند.
هاشمي‌طبا: آقاي روحاني شعارشان اعتدال بوده و تأکيد داشتند که ما براساس آن عمل کنيم و وزراي ايشان نيز ظاهراً اعتداليون هستند. اگر کسي ادعا کند اين وزرا مطابق مطالبات مردم نيستند، حرف درستي نيست چراکه مردم کي نظر داده‌اند که وزراي ما بايد چگونه باشند؟ آدم‌هاي مختلفي که بلندگو دست‌شان بوده حرف‌هايي زده‌اند اما اگر آنها نيز مي‌خواستند کابينه را ببندند به همين افراد مي‌رسيدند و خيلي نمي توانستند کابينه را اين طرف و آن طرف، سوق دهند.
فارس:‌ پس جناب آقاي مهندس! شما معتقديد که مطالبات 24 ميليوني حرف بيهوده‌‌اي است.
هاشمي‌طبا: بله.
*خوب بود که زنان را براي کابينه در نظر مي‌گرفتند
هاشمي‌طبا: بنده با اين نکته که صرفاً يک زن در کابينه باشد موافق نيستم، اما اگر قرار بر اين باشد که افراد شايسته اعم از زنان و مردان انتخاب شوند ولو اينکه همه آنها نيز خانم باشند من موافقم. اما حضور يک زن به صرف اينکه يک زن در کابينه وجود داشته باشد درست نيست و من نيز موافق آن نيستم. چراکه بايد شايسته‌ها را انتخاب کنند اما خوب بود که خانم‌ها را در نظر بگيرند چراکه زناني داريم که مي‌توانند اين مسئوليت‌ها را برعهده بگيرند.
فارس: امروز که انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري به پايان رسيده مهم‌ترين انتقاد شما به دولت يازدهم چيست؟
هاشمي‌طبا: انتقاد خاص از دولت به روند مديريت ما بر کشور برمي‌گردد؛ وزراي که امروز جانشين برخي وزراي گذشته شده‌اند هيچ کاري جز کارهايي که ديگران در گذشته انجام مي‌دادند انجام نخواهند داد. چراکه در کشور ما روند به گونه‌اي است که ميانگين آن همين کارهايي است که دولت انجام مي‌دهد. دولت يازدهم توانست با امضاي برجام يک کار مهم صورت بدهد اما کارهاي مهم‌تر ديگري لازم است که دولت نمي‌تواند انجام دهد يا توانايي آن را ندارد يا نمي‌گذارند انجام بدهد و يا اگر انجام دهد فوراً گروه‌هاي مخالف انتقادات و مخالفت اساسي خواهند کرد. ما به جز مسئله دشمنان خارجي بايد بررسي کنيم که در حال حاضر مشکل واقعي مملکت ما چيست و در جهت حل اين مشکلات اهتمام بورزيم.
فارس: به نظر شما مشکل اصلي و واقعي کشور ماچيست؟
هاشمي‌طبا: مشکلات ايران مشخص است چراکه در درجه اول ما با مشکلات کشاورزي و زيست‌محيطي مواجهيم که ايران را به يک محيط غير مأنوس براي زندگي کردن تبديل مي‌کند؛ من در مناظرات گفتم که رزمندگان ما در 8 سال دفاع مقدس با جانبازي و شهادت مرزها را حفظ کردند اما کل مردم و حکومت، به کشور به عنوان کالاي مصرفي نگاه مي‌کنند. ما امروز گاز، نفت، رودخانه و آب‌هاي زيرزميني را مصرف کرديم و اين مثل چند بچه مي‌ماند که از شيره جان مادر مصرف کنند اما هيچ غذايي به مادر خود ندهند؛ بنابراين حکومت ما هيچ توجهي به اين مسئله ندارد و ايران از داخل در حال از بين رفتن است. اين مسئله‌اي که من مطرح مي‌کنم شوخي نيست چرا که اگر کشاورزي را بهبود نبخشيم اتفاق اسفناکي رخ مي‌دهد. امروز کشاورزي ما ضد کشاورزي شده است؛ امروز ما شاهد اين هستيم که 5 هزار هکتار اراضي درختان پسته در حال خشک شدن هستند و در خيلي از جاها 200 عدد از دشت ما فرو نشسته است و ديگر نمي‌توان کشاورزي کرد. اين مسائل چيز کوچکي نيست و نسبت به اين مسائل به شدت بي‌اعتنايي مي‌شود. نمونه اين بي‌اعتنايي درياچه اروميه است که اگر خشک شود تمام اراضي بين اروميه و کرج به خاطر طوفان نمک از بين خواهد رفت. ما نبايد سرزمين‌مان را از دست بدهيم. سرزميني که به خاطر آن اين همه شهيد داده‌ايم.
فارس: ديگر مسائلي که فکر مي‌کنيد بازگو کردنشان اهميت دارد.
هاشمي‌طبا: مسائل پولي و بانکي نيز جزو ديگر مسائل کشور است. مسئله مهاجرت از روستاها به شهرها نيز مسئله نگران‌کننده‌اي است که پيش‌بيني مي‌شود سالانه 10 تا 14 ميليون نفر به سمت شهرها تغيير زيست دهند. که همين مسئله معضل حاشيه‌نشيني را به وجود خواهد آورد. ما مسائل بسيار بسيار بزرگي در کشور داريم و دولت هم هيچ کاري نمي‌تواند بکند.
فارس: يعني تغير دولت و کابينه کمکي به حل مشکلات نمي‌کند؟
هاشمي‌طبا: وزير اقتصاد عوض شده اما هيچ تغييري در شيوه اقتصادي ما صورت نخواهد گرفت.
فارس: يعني وزير اقتصاد جديد اين توانايي را ندارد؟
هاشمي‌طبا: بلد بودن يا نبودن آقاي کرباسيان يک مسئله ديگر است. مگر وزير فعلي که در حال عوض شدن است چيزي از اقتصاد نمي‌داند؟ طرح‌هاي نيمه تمام به شدت خوابيده است و طرح‌هاي توسعه‌اي ما نيز فعال نيست. اما هيچ اثري ندارد و همچنان در حالت اتوپايلوت گذاشته‌ايم و به صورت خودکار خودش حرکت مي‌کند. بنابراين نه دولتي مثل احمدي‌نژاد که خرابکاري کرد و نه دولت چپ نمي‌توانند کاري کنند.
فارس: آقاي هاشمي‌طبا شما به بحث مذاکرات و برجام اشاره‌اي داشتيد در حالي که امروز شاهديم دولتمردانمان نيز معتقد عملاً علاوه بر روح برجام، متن آن هم نقض شده است...
هاشمي‌طبا: اگر دولتي کار خلاف مي‌کند اين بدين معني نيست که اصل مسئله تمام شده است.
فارس: خب يکي از اهداف اصلي برجام موضوع رفع تحريم‌ها بود؛ آيا تحريم‌ها برداشته شده است؟
هاشمي‌طبا: بسياري از تحريم‌ها برداشته شده است.
*معتقدم که با برجام بسياري از تحريم‌ها برداشته شده است
فارس: مسئله سوئيفت و مشکلات مالي ...
هاشمي‌طبا: من معتقدم که بسياري از تحريم‌ها برداشته شده است؛ شما يک وقت مي‌گوييد اصلاً عمل نشده است...
فارس: بنده نگفتم که اصلاً عمل نشده است.
هاشمي‌طبا: پس چه؟
فارس: عرض بنده اين بود موضعي که شما از آن تعريف و تمجيد کرديد درحال حاضر از طرف آمريکا مورد نقض قرار گرفته ما مي‌گوييم که نقض برجام به حدي شده است که آقايان روحاني و ظريف هر دو به اين موضوع اشاره دارند...
هاشمي‌طبا: صبر کنيد من اين مثال را ميزنم تا کمي ذهنيت‌ها دقيق شود. امام حسن (ع) با معاويه صلح‌نامه امضا کردند. آيا اين کار خوبي بود يا خير؛ آيا امام حسن (ع) مي‌دانست که معاويه چه جرثومه فسادي است؟ ايشان علم الهي داشتند که و مي‌دانستند معاويه چه سابقه‌اي دارد و چه آينده‌اي پيش‌روي وي است اما ايشان امضا کردند
فارس: آقاي هاشمي‌طبا اين مقايسه درستي نيست، به ايشان تحميل شد؛ شرايط آن زمان متفاوت بود، خواص بي بصيرت...
هاشمي‌طبا: آقاي صبحي مقايسه نکردم مثال زدم؛ مگر ما انتظار داشتيم که پس از امضا و اجراي برجام آمريکا دوست ما بشود. اين انتظار خيلي ابلهانه است. زبان آدم‌هايي که برجام را امضا کردند به خاطر مصالح نظام و اطلاع ندادن به دشمن بسته است؛ شما نيز مي‌دانيد چرا، اما اين را مطرح مي‌کنيد. مگر برجام تصميم نظام نبود؟

فارس: آقاي هاشمي‌طبا فکر نمي‌کنم کسي با اصل برجام، توافق و مذاکرده مشکلي داشته باشد حرف بر نوع مذاکره است، چه داديم و چه گرفتيم....
هاشمي‌طبا: اطلاعات بنده کم است و با همين اطلاعات کم نمي‌توانم حرف بزنم اما اطلاعات شما بيشتر است، مي‌دانيد و يک سؤال‌هايي مي‌پرسيد. بنابراين کساني که در داخل نظام هستند و اطلاعات کامل نيز دارند همين حرف‌هاي شما را مي‌زنند و در تلويزيون نيز مطرح مي‌کنند. اما زبان افرادي چون آقاي ظريف به دليل مصالح کشور بسته است و آنان نمي‌توانند هر حرفي را به زبان بياورند.
فارس:‌ وزير امور خارجه ما اذعان دارد که آمريکا بدعهدي کرده است.
هاشمي‌طبا: بله؛ اينکه معلوم است، اينکه چرا مذاکره کرده‌ايم...
*آمريکا در اجراي برجام بدعهدي کرده است
فارس: اصلاً سؤال ما اين نيست که چرا مذاکره کرده‌ايم.
هاشمي‌طبا: شما مي‌گوييد آمريکا بدعهدي کرده است من هم مي‌گويم درست است آيا انتظار داشتيد آمريکا بعد از امضاي برجام تبديل به دوست صميمي ما شود.
فارس: کسي چنين انتظاري نداشته و ندارد. شما اشاره کرديد که يکي از موفقيت‌هاي دولت يازدهم بحث برجام بوده و اکنون سؤال ما اين است که اين موفقيت برجام در زندگي روزمره مردم چه تأثيري داشته است؟ مردم اميد داشتند که با امضاي برجام مشکلات اقتصاديشان مرتفع شود.
هاشمي‌طبا: بله. الان بسياري از تحريم‌ها رفع شده مگر نشده است؟ امروز تحريم بيمه‌ها، کشتي‌راني و روابط بانکي لغو شده است اما در برخي جاها نيز هنوز لغو نشده است.
فارس: اما قراربود تحريم‌ها يکباره برداشته شود نه تدريجي؛ آقاي هاشمي‌طبا شما به عنوان شخصي که قصد داشتيد با کسب رأي از مردم سکان دولت را به دست بگيريد؛ آيا فکر مي‌کنيد ثمرات مسيري که در بحث برجام طي شد امروز در زندگي مردم مشاهده مي‌شود يا خير؟
هاشمي‌طبا: من سؤال ديگري از شما دارم. ما آمده‌ايم در برابر چشم‌پوشي از برخي از صنايع انرژي اتمي برجام را امضا کرديم. به نظر شما انرژي اتمي چه تأثيري در زندگي، معيشت و رفع مشکلات مردم دارد؟
فارس: انرژي هسته‌اي کاربردهاي زياد در عرصه پزشکي، صنعت، کشاورزي و توليد برق دارد...
هاشمي‌طبا: انرژي اتمي چه ربطي به توليد برق دارد؟
فارس: يعني ربطي ندارد؟
هاشمي‌طبا: ما 56 هزار مگاوات برق توليد مي‌کنيم و اگر برقي که در اثر انرژي اتمي به دست بيايد 800 مگاوات خواهد بود و هيچ تأثيري ندارد.
فارس: يعني فناوري هسته‌اي به عقيده شما در عرصه‌هاي ديگر هم کارساز نيست؟
هاشمي‌طبا: صنعت هسته‌اي در کجاي پزشکي تأثير دارد؟
* نبايد از برجام انتظار داشت مسائل اقتصادي کشور را حل کند
فارس: آقاي هاشمي‌طبا تا آنجا که من اطلاع دارم پزشکي هسته‌اي علم و فناوري است که کسي منکر آن نيست که مصاديق آن در بحث راديو دارو، تشخيص و درمان سرطان،راديو گرافي، راديو بيولوژي و.. اما اين طور که شما مي‌گوييد فناوري هسته‌اي هيچ خاصيتي ندارد؟
هاشمي‌طبا: شما بگوييد که چه خاصيتي دارد.
فارس: عرض کردم خدمتتان.
هاشمي‌طبا: من زماني که برجام امضا شد گفتم که نبايد از برجام انتظار داشت که مسائل اقتصادي کشور را حل کند اما بسياري از تحريم‌ها موجب ايجاد مشکلات براي مردم شده بود. وقتي در تحريم کشتيراني، کشتي‌هاي ما نمي‌توانستند در دريا حرکت کنند، سبب مي‌شد که کالاها را با واسطه و 30 درصد اضافه از کشورهاي ديگر خريداري و جعل‌سند کنيم تا از يک کشور ديگر وارد شود و در حقيقت 40 درصد پول مردم ما را به حلقوم خارجي‌ها مي‌ريختيم و امروز اين پول به حلقوم آنها نمي‌رود؛ آيا اين بد است؟ من مي‌گويم که برجام سبب شده پول کشورما که صرف واسطه‌گري مي‌شده امروز نشود. بنابراين شما به من بگوييد که انرژي اتمي چه تأثيري بر اقتصاد کشور و زندگي روزمره مردم داشته است.
فارس: آقاي مهندس! سؤال ما از خدمت شما واضح است. شما اشاره کرديد آن زمان که برجام امضا شد معتقد بوديد که نبايد انتظار حل مشکلات معيشتي از اين تعهدنامه را داشت اما همان زمان دولتمردان ما شعار مي‌دادند که مشکلات اقتصادي بايد با اين مسئله حل شود گفتند تحريم‌هاي ظالمانه به طور يکجا لغو مي‌شود؛ حتي آقاي ترکان از ضرر روزي 100 ميليون دلاري براي تاخير در اجراي برجام گفتند.
هاشمي‌طبا: بله؛ اين قسمت از صحبت که ما روزانه صدها ميليون دلار ضرر مي‌کرديم، درست است. اما با قسمت اول سؤال شما موافق نيستم و خودشان بايد پاسخ اين سؤال‌ها را بدهند. ما در هر روز و هفته صدها ميليون دلار به دليل تحريم ضرر مي‌کرديم و به يک عده که گفته شد کاسب تحريم هستند به همين دليل است.
فارس: خب الان اين پول‌ها کجا رفته؟
هاشمي‌طبا: اين پول‌ها در بانک مرکزي است. شما بگوييد آن پول‌هايي که رفته الان کجا است.
فارس: آقاي مهندس طبق اين مُهر تائيد شما به ادعاي آقاي ترکان الان اين 100 ميليون دلاري که روزانه ضرر نمي‌دهيم کجاست؛ مگر نبايد برجام بر زندگي و معيشت مردم اثر مثبت مي‌گذاشت.
هاشمي‌طبا: چگونه اثر بگذارد؟
فارس: شما مي‌‌گوييد که ما بابت تحريم‌ها 40 درصد پول اضافي به خارجي‌ها پرداخت مي‌کرديم. بنابراين امروز به قيمت عادي خريد مي‌کنيم. پس چرا کالاها هنوز گران است؟ آقاي روحاني حتي آب خوردن مردم را به برجام گره زدند.
هاشمي‌طبا: اولاً تورم مهار شده است.
فارس: تورم مهار نشده است، قدرت خريد مردم پايين آمده؟
هاشمي‌طبا: تورم به 35 درصد رسيده بود و امروز تورم به حدود 10 درصد کاهش يافته است. آيا اين بد است؟
فارس: اگر تورم کاهش پيدا کرده؛ چرا قدرت خريد مردم همچنان محدود است؟
هاشمي‌طبا: چرا آن زمان که قدرت خريد مردم با تورم 30 الي 35 درصدي کاهش يافته بود، حرفي نمي‌زديد؟

فارس: کدام زمان؟
هاشمي‌طبا: خبرگزاري شما تمام اقدامات احمدي‌نژاد را تأييد مي‌کرد حتي يک انتقاد به آقاي احمدي‌نژاد نکرديد.
فارس: فکر مي‌کنم که توقيف شدن 3 روزه خبرگزاري فارس دليل محکمي براي پاسخ به سؤال شما باشد.
هاشمي‌طبا: خير. آن يک بحث ديگري بوده است.
*مسئله معيشت مردم ابزاري براي کوبيدن بر سر نظام جمهوري اسلامي است!
فارس: مثلا چه بحث ديگري بوده است؟ آقاي هاشمي‌طبا! امروز موضوع گفت‌وگوي ما اين دولت آن دولت نيست، بنده از شما به عنوان يک کارشناس، يک نامزد انتخابات، شخصي که در بدنه نظام فعاليت داشته سوال دارم؛ سوالم هم روشن است؛ درحال حاضر وضعيت معيشت مردم چگونه است؟ آيا واقعاً مهار تورمي که شما مي‌گوييد به دليل اتخاذ سياست‌هاي اقتصادي درست است يا به دليل پايين آمدن قدرت خريد مردم؟
هاشمي‌طبا: اجازه بدهيد من اين مسئله را توضيح بدهم. واژه معيشت مردم ابزاري است براي کوبيدن بر سر نظام جمهوري اسلامي و همين کاري است که ضد انقلاب خارج اين استراتژي را دنبال مي‌کند. تمام اين صحبت‌هايي که توسط آقاي رئيسي، قاليباف و ميرسليم در مناظرات مطرح شد همان مسائل و صحبت‌هايي بود که از بي‌بي‌سي و VOA به گوش مي‌رسيد.
فارس: يعني صحبت‌هاي آقايان جهانگيري و روحاني از بي‌بي‌سي و VOA به گوش نمي‌رسيد و بر روي آن مانور نمي‌دادند؟
هاشمي‌طبا: آنها در حقيقت از نظام دفاع مي‌کردند.
فارس: از نظام دفاع مي‌کردند يا از دولت خودشان.
هاشمي‌طبا: خير. من منظورم نظام است. وقتي مي‌گويند مردم ما بدبخت شده‌اند يعني چه. همان حرف‌هايي است که منافقين و سلطنت‌طلبان مي‌زنند.
فارس: البته کسي در مناظرات نگفت که مردم ما بدبخت شده‌اند.
هاشمي‌طبا: من تأکيد دارم که نظام جمهوري اسلامي خدمات زيادي براي مملکت داشته است. اما به خاطر برخي سياست‌هاي نظام يکسري درگيري و گرفتاري پيدا کرده‌ا‌يم. وقتي ما مرگ بر آمريکا مي‌گوييم و با استکبار مبارزه مي‌کنيم نبايد انتظار داشته باشيم به ما نقل و نبات بدهند.
فارس:‌ مبارزه با استکبار و آمريکا هم سياست نظام است؛ آقاي هاشمي‌طبا چطور وقتي دستاوردهاي دولت‌هاي احمدنژاد و خدمات قاليباف در شهرداري تهران زير سؤال مي‌رود نظام تخريب نمي‌شود اما وقتي از دولت آقاي روحاني انتقادي صورت مي‌گيرد به نظام خدشه وارد مي‌شود يا اينکه صحبت‌هايي صورت مي‌گيرد در مورد دولتي‌ که وعده‌هايي داده بود مثل وعده 100 روزه.
هاشمي‌طبا: اگر وعده بي‌خودي داده، بي‌خود داده است. من گفتم که پاسخ اينها را بايد خودشان بدهند.
*وکيل مدافع دولت روحاني نيستم
فارس: اما درحال حاضر شما به عنوان وکيل‌مدافع صحبت مي‌کنيد.
هاشمي‌طبا: خير. من وکيل‌مدافع نيستم.
فارس:‌ لطفاً پس پاسخ بدهيد چطور وقتي دستاورد دولت آقاي احمدي‌نژاد و خدمات آقاي قاليباف در شهرداري زير سؤال مي‌رود، نظام زير سؤال نمي‌رود اما وقتي از دولت آقاي روحاني انتقاد صورت مي‌گيرد نظام مورد خدشه قرار مي‌گيرد؟ چرا وقتي جاي جلاد و شهيد جابه‌جا مي‌شود نظام در امن و امان قرار است اما موقعي که مطالبات و معيشت مردم مطرح مي‌شود مي‌گوييد که اين ظلم به نظام است؛ آقاي مهندس آيا امروز قدرت خريد و وضعيت ميعشت مردم نسبت به قبل بهتر شده يا خير؟
هاشمي‌طبا: شما نخست پاسخ بدهيد که مقصود شما از مردم چه کساني است.
فارس: کف جامعه.
هاشمي‌طبا: مردم انواع و اقسام دارند و طبقات مختلف وجود دارد. بله. به طور کلي دهک‌هاي مختلفي در جامعه داريم. يک دهک محروم و بدبخت هستند و توجه به آنها بسيار اندک است. به جاي اينکه پول را براي ياري به آنها برسانند پول را بين همه مردم تقسيم کرده‌اند.
فارس: اما در دولت گذشته و فعلي کساني هستند که نبايد يارانه بگيرد اما هنوز اين مبلغ قطع نشده است.
هاشمي‌طبا: من دوستي دارم که در ونکوور زندگي مي‌کند و يارانه دريافت مي‌کند من بارها اين را گفته‌‌ام و حال ايشان (آقاي روحاني) به هر دليلي يارانه برخي از گروه‌ها را قطع نکرد. ما در 8 سال دفاع مقدس از هر بشکه نفت 6 دلار مي‌گرفتيم نه 100 دلار و صادرات‌مان 500 هزار بشکه در روز بود و در حال جنگيدن نيز بوديم و سلاح را نيز از منابع مختلف مي‌خريديم. مملکت را در زمان جنگ با اين مشکلات اداره کرديم يعني به مردم گفتيم که شرايط مملکت و قيمت کالاها اينگونه است و با همين مدل جنگ و مملکت را اداره کرديم، اما دوره تحريم که دوره 8 ساله‌اي بود، آن را کشک دانستيم و تمام پول‌هايمان را خرج و از همان کشورهايي که ما را تحريم کرده بودند شروع به خريدن کالا با واسطه کرديم، يعني گران‌تر خريديم و سود آن هم به جيب کشور تحريم‌کننده و هم واسطه سرازير شد. وقتي چنين شرايطي ايجاد مي‌شود و ما اموال مملکت را در اين شرايط درست پاسداري نمي‌کنيم، به نظرتان چه اتفاقي مي‌افتد؟ ما به يکباره بنزين را چند برابر کرديم و در همان شرايط بود که قدرت خريد مردم يکباره پايين آمد، اما باز هم مي‌گويم مردم با مردم فرق دارند، چراکه برخي از مردم اصلاً قدرت خريد ندارند، دسته ديگر نيز نوعاً کارمند و حقوق‌بگير هستند که مشکلات جديدي به تبع شرايط پيدا کرد‌ه‌اند.

فارس: آقاي مهندس ما فقط 8 سال تحريم بوديم؟ يعني پيش از دولت آقاي احمدي‌نژاد تحريم نبوديم، يعني امروز تحريم نيستيم؟ شما خودتان از پيشکسوتان انقلاب هستيد و بهتر مي‌دانيد که تحريم‌هاي ما از چه زماني و به چه دليلي شکل گرفت.
هاشمي‌طبا: بله، ما تحريم بوديم، اما تحريمي که به تبع برنامه‌هاي شوراي امنيت باشد، نبود. ما با همه مراودات بانکي داشتيم و سوئيفت، ال‌سي‌ها کار مي‌کردند.
*ما مطابق تحريم‌ها سياست‌هاي متفاوت اتخاذ نکرديم/در مورد تحريم‌هاي هسته‌اي فقط منابع کشور را به هدر داديم/بايد اقدام متقابل مي‌کرديم
فارس: آن زمان هم که آقايان هاشمي و رئيس دولت اصلاحات بحث تحريم‌ها را پيگيري مي‌کردند هر بار به نوعي بر تحريم‌هاي ما افزودند و در مقطعي حتي ما را محور شرارت ناميدند، يا موشک‌هايشان را به سمت ما نشانه رفتند بنابراين نمي‌توانيم بگوييم که فقط به خاطر سياست‌هاي اشخاص بوده که برخي تحريم‌ها اعمال شده است.
هاشمي‌طبا: نه؛ من اين را نمي‌گويم بلکه حرف من اين است که در قبال اقداماتي که ما کرده‌ايم و به خاطر تصميمات جمهوري اسلامي به خصوص در مورد تأسيسات هسته‌اي اين تحريم‌ها اتفاق افتاد، اما ما مطابق تحريم‌ها سياست‌هاي متفاوت را اتخاذ نکرديم، يعني وقتي که صدام به جبهه ما حمله کرد، در آن زمان سياست مناسب از سوي ما اتخاذ شد و مردم با يک واقعيتي به عنوان جنگ و تجاوز روبه‌رو شدند، اما در مورد تحريم‌هاي هسته‌اي ما فقط منابع کشور را به هدر داديم، چرا که کشوري که از سوي ديگر کشورها تحريم مي‌شود بايد اقدامات متقابل را صورت دهد.
*حجم اقتصاد ما کوچک است/با اين حجم نمي‌توانيم براي مردم رفاه و معيشت مناسب ايجاد کنيم
فارس: يعني معتقد به اقتصاد مقاومتي هستيد؟
هاشمي‌طبا: بله. البته بايد کارهاي بزرگ‌تر از اقتصاد مقاومتي صورت مي‌گرفت چراکه اقتصاد مقاومتي بر مراوده با کشورهاي ديگر و غيره تأکيد دارد و يک الگوي کامل محسوب مي‌شود. ما حتي امروز در مورد مشکل زيستگاه‌مان ايران که در حال از بين رفتن است نيز هيچ سياست مشخصي اتخاذ نمي‌کنيم، بلکه در حال تماشا براي خراب شدن زيستگاه‌مان هستيم، چراکه اين مسئله به همه قوا و مردم مربوط مي‌شود؛ بنابراين در اين نقطه است که من مي‌گويم آقاي روحاني هر کسي را که براي کابينه مي‌خواست انتخاب کند نتيجه همين است، سياست‌هاي کلي سياست‌هايي نيست که بتواند براي اين کارها بسيج عمومي ايجاد کند و مردم قانع شوند که بايد چنين کارهايي را صورت دهند. مملکت ما با اين بي‌توجهي به استهلاک و نابودي کشيده مي‌شود. مسئله معيشت را نيز هيچ دولتي به اين سادگي نمي‌تواند حل کند، چراکه حجم اقتصادي ما 400 هزار ميليارد دلار است و به عنوان مثال اگر ما 10 ميليون تن فولاد توليد مي‌کنيم همين ميزان توليد در چين 800 ميليون تن است. بنابر اين چون حجم اقتصاد ما کوچک است، اين حجم از اقتصاد نمي‌تواند براي مردم رفاه و معيشت مناسب بياورد.
*زيرساخت‌هاي مهم اقتصادي در کشور ضعيف است
فارس: با اين تعابير يعني زيرساخت‌هاي مهم اقتصادي در کشور وجود ندارد?
هاشمي‌طبا: بله؛ ضعيف است يعني همين چيزي که امروز در مورد اقتصاد مي‌بينيم، يعني کمک نفت؛ اگر نفت را از اقتصادمان حذف کنيم خيلي از اتفاقات ديگر در کشورمان خواهد افتاد،‌ ما حتي نفت‌مان را نيز خوب مصرف نمي‌کنيم. دولت بايد سعي کند نفت را در اصلاح اقتصادي کشور وارد کند ما امروز نفت را در جهت معيشت مردم به کار مي‌گيريم، يعني نفت را مي‌فروشند تا واردات صورت گيرد.
فارس: پيشنهادتان براي اين موضوع چيست؟ يعني دولت نفت را چگونه وارد اصلاح اقتصادي قرار دهد.
هاشمي‌طبا: ما اکنون احتياج به اصلاح کشاورزي داريم و بايد در اين صنعت تکنولوژي را به کار بگيريم که اين خود نيازمند ارز است. در اين زمينه مي‌توان اصلاح اقتصادي را صورت داد.
*بايد ارز نفتي را صرف اصلاح کشاورزي و ساختارهاي صنعتي کنيم/به جهانگيري در مورد اقتصاد مقاومتي نامه نوشتم/دولت چه بخواهد چه نخواهد بايد واردات کند/همه مشکلات به دليل بزرگ‌تر شدن دولت است
فارس: يعني پولي که از فروش نفت به دست مي‌آيد صرف اصلاح کشاورزي و به روز کردن صنعت تکنولوژي آن کنيم؟
هاشمي‌طبا: بله. مقام معظم رهبري بر توليد و اقتصاد مقاومتي تأکيد فرمودند، اولين سؤال اين است که چه کسي توليد کند و مشتري اين توليدات ما چه کساني هستند؟ دوم اينکه اين توليدات ما بايد در کدام کارخانه صورت بگيرد؟ بنده اخيراً‌ نامه‌اي به آقاي جهانگيري (معاون اول رئيس‌جمهور)‌ نوشته‌ام و اين مشکلات را مطرح کرده‌ام. ما بايد توليدي صورت دهيم که مشتري داشته باشد. الان سراميک، سيمان و فولادهاي ما در انبارها مانده است چراکه مشتري نداريم؛ فرض کنيد که ما مدام مواد غذايي توليد کنيم بنابر اين وقتي مشتري براي اين مواد نداشته باشيم فاسد خواهد شد، بنابر اين بايد تکنولوژي را به کار بگيريم تا کيفيت را بالا ببريم و در قبال آن زنجيره توليد و سياست‌هاي صادراتي را افزايش دهيم تا به توليد مطلوب برسيم. در همين قضايا نفت مي‌تواند براي اصلاح ساختار صنعتي به کمک ما بيايد. دولت نيازمند پول است و اين دولت و آن دولت نيز فرقي نمي‌کند چراکه دولت آقاي احمدي‌نژاد نيز بايد پول به دست مي‌آورد بنابراين در دولت نهم و دهم ما شاهد گران شدن بنزين و ارز بوديم و در قبال آن به مردم يارانه مي‌داديم اين کارها نيازمند فرهنگ‌سازي در بين مردم براي زندگي سخت‌تر بود. دولت دوازدهم نيز نيازمند پول است اگرآقاي قاليباف هم رئيس‌جمهورمي‌شد همين مسير را دنبال مي‌کرد چراکه ايشان استاد پول گرفتن از مردم است، اما در عوض به مردم خدمات داده است شايد برخي‌ها از لحاظ فني برخي از خدمات آقاي قاليباف را نپسندند اما در عين حال ايشان زحمت کشيده‌اند، خدمات داده و فضاي سبز ايجاد کرده‌اند، اما همه اين کارها به وسيله مبالغي صورت گرفته که از مردم اخذ کرده‌اند و مقداري از آن را از بانک شهر برداشته و مبالغي نيز از دولت طلب دارد که راست هم مي‌گويد. دولت دوازدهم هم براي کسب درآمد و پول نمي‌تواند که از خودش پول بيرون بياورد بلکه بايد طبق قانون عمل کند يعني در وهله نخست بايد ارز خود را از طريق واردات بفروشد يعني واردکننده ارز مي‌خرد و ريال به دولت پس مي‌دهد که البته پول‌هاي دولت کلاً به همين شکل است و آن نيز محدود است بنابر اين دولت‌هاي ما به دليل وابستگي به ريال‌ نيازمند پول است که اين پول‌ها از طريق فروش ارز واردات و غيره به دست مي‌آيد برخي‌ها گله مي‌کنند که چرا واردات مي‌شود دولت چه بخواهد چه نخواهد بايد واردات کند چراکه نيازمند پول است و بايد حقوق کارمندان، يارانه و هزار بدبختي ديگر را پرداخت کند و همه اين مسائل به دليل بزرگ‌تر شدن دولت است.
*دولت بايد خودش را کوچک کند/ پنج هزار طرح نيمه تمام در کشور وجود دارد/براي حل مشکلات نيازمند راه‌حل‌هاي انقلابي هستيم
فارس: پس يکي از نصحيت‌هاي شما به دولت کوچک‌سازي است.
هاشمي‌طبا: بله؛ اگر اين اتفاق بيفتد کار درستي است، اما کار واجب‌تر از آن اصلاح کشاورزي و مسئله زيست‌محيطي ما است خيلي از امور در کشور وجود دارد که مي‌توان آنها را به مردم واگذار کرد، بنده چندي پيش با آقاي جهانگيري صحبت مي‌کردم و به ايشان گفتم الان شما 5 هزار طرح نيمه‌تمام داريد. من حاضرم تضمين بدهم بين 2 الي 3 سال همه اين طرح‌ها را با پول مردم به بهره‌برداري برسانم. اما شرط آن اين است که هر کاري که مي‌کنيم بازرسي کل کشور و قوه قضائيه مدام يقه ما را نگيرند. اگر اين پروژه‌ها را ما واگذار کنيم که فلان ساختمان را بسازيد، مدام از ما بازپرسي نشود که چرا به حسن داده‌ايد و به حسين نداده‌ايد. اگر ما اين طرح‌ها را آغاز کنيم اشتغال شروع مي‌شود و ميزان توليد نيز افزايش مي‌يابد. ما در مملکت براي مشکلات راه‌حل بسيار داريم اما نيازمند راه‌حل‌هاي انقلابي هستيم ما نيازمند راه‌حل‌هايي هستيم که مردم وسط ميدان بيايند ما مردم را لوس مي‌کنيم اما کاري برايشان صورت نمي‌دهيم.
فارس: شما گفتيد که هر وزير و وکيلي سر کار بيايد وضعيت اين است و وزير اتقصاد سابق مي‌دانست مشکل چيست و بنا نداشت که کار نکند اما شرايط به گونه‌اي است که نتوانسته کار کند اين حرف شما به نوعي سبب ايجاد دلسردي در مردم مي‌شود که چرا علي‌رغم اين مسائل بايد پاي صندوق رأي برويم و رأي بدهيم. شما همچنين اشاره کرديد به منابع و هدفمندي يارانه‌ها، در مورد بحث هدفمندي يارانه‌ها اشاره داشتيد که دوستتان در خارج از کشور هم يارانه دريافت مي‌کنند به نظر شما آيا اين مسائل هم قابل ساماندهي و مديريت نيست؟
هاشمي‌طبا: بله؛ قطعاً قابل مديريت و ساماندهي است.
فارس:‌ پس چرا مديريت نمي‌شود؟
هاشمي‌طبا: نمي‌دانم چرا مديريت و ساماندهي نمي‌شود.
فارس: توصيه شما چيست؟
هاشمي‌طبا: من معتقدم که دولت بايد با شجاعت اين کار را صورت دهد.
فارس: مشخصاً علت اينکه چنين کارهايي انجام نمي‌شود چيست؟
هاشمي‌طبا: نمي‌دانم علت آن چيست من وقتي علت اجرا و اقدام نشدن را مي‌پرسم فقط به من نگاه مي‌کنند.
فارس: شما علت عدم مديريت و ساماندهي هدفمندي يارانه‌ها و تأمين منابع را پيگيري کرده‌ايد؟
هاشمي‌طبا: بله؛ مي‌گويند حق با شما است، اما شما با وزير اقتصاد صحبت کنيد.
فارس: يعني راهکاري ندارد؟
هاشمي‌طبا: راهکار دارد اما اين راهکارها با مقاومت‌هايي روبه‌رو مي‌شود. اين مقاومت‌ها يا در خود سياست‌گذاري است يا اگر انجام شود بعد از سياست‌‌گذاري خود را نشان مي‌دهد. شايد دلايل مقاومت‌ها به خاطر رأي دادن مردم باشد اما اصل قضيه اين نيست بلکه اصل قضيه اين است که دولت در برخي مواقع آچمز مي‌شود و جرأت تصميم‌گيري براي اين کار را ندارد.
فارس: يعني قدرت ريسک‌پذيري و هزينه دادن ندارد?
هاشمي‌طبا: بله؛ برجام به اسم دولت تمام شد اما در حقيقت تصميم نظام بود. نظام بايد چنين تصميم‌هايي بگيرد و همه نيز بايد از اين تصميم‌ها دفاع کنند نمي‌توان آدم‌ها پشت يکسري مسائل پنهان شوند.
فارس: اگر خود شما رأي آورده بوديد راضي بوديد که اين هزينه‌ها را صورت دهيد؟
هاشمي‌طبا: من چون مي‌دانستم نمي‌شود بنابراين آنگونه که بايد و شايد فعاليت انتخاباتي نکردم و فقط از رسانه ملي با مردم صحبت کردم. کار بزرگ است و تمامي مسئولان نظام بايد در اين امر هم نظر باشند.
*دولت به 5 درصد از برنامه ششم هم نمي‌تواند عمل کند
فارس: به عنوان يک دولتمرد نظر بدهيد؟
هاشمي‌طبا: من با قدرت شروع مي‌کردم الان در برنامه ششم به مسائل زيادي پرداخته شده است اما دولت به 5 درصد آن نيز نمي‌تواند عمل کند. من بخشي را که واقعاً‌ مي‌توانستم را عملي مي‌کردم و درباره آن بخشي هم که قادر به اجراي آن نبودم با مردم حرف مي‌زدم.
*قدرت خريد مردم پايين آمده است
فارس: به عقيده شما اولويت‌هاي دولت دوازدهم بايد چه باشد و چه توصيه اقتصادي به دولت دوازدهم داريد؟
هاشمي‌طبا : اولويت اول مملکت ما زيستگاه ما ايران است و اولويت دوم نيز رسيدگي به محرومان محسوب مي‌شود. چراکه قدرت خريد مردم پايين آمده است؛ به عنوان مثال ما به استان کهگيلويه و بويراحمد رفتيم و ديديم که در بيابان يک خانم به همراه 2 دختر و يک پسر فلج زندگي مي‌کنند؛ آيا آن زن در اين مملکت آدم نيست؟ ما او را فراموش کرده‌ايم. به عبارتي زني که سه فرزند دارد هيچ توانايي کار ندارد را به دست فراموشي سپرده‌ايم. ما بايد به محرومان برسيم. اگر کاري نکنيم ما در قبال آنها مسئول هستيم؛ مثلاً درهمين روزنامه همشهري در يک قسمت فقط شرح‌‌حال آدم‌هاي بدبخت را مي‌نويسد آيا در جمهوري اسلامي، دولت و حکومت تا اين حد ناتوان است که نتواند به اين قشر از جامعه برسد؛ بايد اين قضيه را حل کرد. متأسفانه در طول 5 سال گذشته 10 ميليون تلويزيون ا‌ل‌سي‌دي در ايران خريداري شده است. چه کسي اين تلويزيون‌ها را خريده است؛ بخشي از مردم تلويزيون‌هاي معمولي خود را به انبار منتقل کرده و ال‌سي‌دي خريده‌اند. ما بايد مشکل افراد محروم را حل کنيم و مشکل مملکت را درک کنيم؛ مباحث دفاعي و نظامي‌مان بحث ديگري است و من اولويت اول مي‌دانم اما عدم توجه به اين مواردي که ذکر کردم امنيت کشور ما را در مسائل داخل به خطر مي‌اندازد.
فارس: جناب هاشمي‌طبا! برخي از بدهي‌هاي شهرداري را مطرح مي‌کنند که نه مورد تأييد شهردار وقت تهران بود و نه شوراي شهر چهارم و با اين فرضيه‌ها تأکيد دارند که آقاي نجفي دوران سختي را پيش‌ رو دارد. به نظر شما اين خود اذعان به شکست پيش از تصدي شهرداري تهران نيست؟
هاشمي‌طبا: اولاً عدد و رقم‌هايي که افراد مي‌گويند نبايد قابل اعتماد باشد بلکه بايد حسابرسي شود. يک حسابرسي خبره که عدد و ارقام بدهد قابل استناد است بنابراين اعداد و ارقامي که برخي‌ها مطرح مي‌کنند اصلاً قابل استناد نيست. رقم بدهکاري شهرداري تهران بين 17 هزار ميليارد تومان تا 60 هزار ميليارد تومان است احتمالاً طلب‌هاي دولت را هم حساب کرده‌اند اما در مجموع نوع نگرش در حسابرسي‌ها در اين مسئله خيلي مهم و تأثيرگذار است. به نظرم آقاي نجفي در شهرداري تهران اصلاً شکست نمي‌خورد، چون فردي لايق و منظمي است؛ آندره‌ژيد مي‌گويد: «وقتي خدا نباشد همه چيز ممکن است.» اگر هدف اينگونه باشد که از الان زمينه‌چيني کنند براي اين کار اين يک تفکر ضداسلامي و قرآني است. اما اگر بگويند وضعيت شهرداري اينگونه است قضيه فرق مي‌کند. من بارها گفته‌ام آقاي قاليباف خدمت کرده است اما ممکن است يکسري از مشکلات در نحوه مديريت ايشان وجود داشته باشد که بعضي‌ها کارهاي ايشان را نپسندند که اين بحث ديگري است.
فارس: شايد اين مسئله با اين غرض مطرح مي‌شود که بگويند وضعيت دشواري را در اداره 4 سال شهرداري تهران دارند.
هاشمي‌طبا: مگر شهرداري تهران کاري ساده است. اتفاقاً شرايط براي آقاي قاليباف هم سخت بوده است اما ايشان با سختي کار کردند بنابراين کار آقاي نجفي هم خيلي سخت است.
فارس: برخي معتقد هستند در انتخاب شهردار در حق آقاي محسن هاشمي جفا شد. نظر شما در اين باره چيست؟
هاشمي‌طبا: خير. جفايي نشد بلکه ترجيح اين بود که ايشان در شورا بماند و شورا خالي نشود.
*کابينه اصلاحات در شرايط روزه‌مرگي بود/رئيس دولت اصلاحات يک رئيس جمهور مولف نبود
فارس: جناب آقاي مهندس! اگر اجازه بدهيد فضاي مصاحبه را به خيلي قبل‌تر ببريم. شما در سال 80 چرا مقابل محمد خاتمي کانديدا شديد. شما فرموده‌ايد که احساس وظيفه کرده‌ام هرچند که اين جواب مشخصي نيست لطفاً براي تاريخ پاسخ شفاف‌تري بدهيد چرا که اصلاح‌طلبان به دليل کانديداتوري شما در سال 1380 انتقادات زيادي وارد کردند.
هاشمي‌طبا: بله. انتقاداتي از بنده در سال 80 داشتند. من معتقدم رئيس جمهورعلاوه بر اينکه رئيس جمهوراست بايد مؤلف هم باشد آقاي هاشمي به مقدار زيادي مؤلف هم بودند يعني فکر و کار هم ارائه مي‌کردند؛ من هم در سال 80 خدمت آقاي خاتمي ارادت داشتم و هم در شرايط حاضر اما اين بحث ديگري است. آقاي خاتمي با شعار توسعه سياسي و فرهنگي روي کار آمدند اما به دليل فشارها، کابينه ايشان به روالي که در کابينه حاضر مي‌بينيم بود. يعني کابينه در شرايط روزمره‌گي بود و بيشتر مباحثي که در هيأت وزيران مطرح مي‌شد مربوط به حقوق، دستمزد و زندگي مردم بود اما به اصل قضيه که تحول در جامعه بود، توجه نمي‌شد.
فارس: چه تفاوتي ميان مرحوم هاشمي و آقاي خاتمي وجود داشت؟
هاشمي‌طبا: درباره تفاوت آقايان هاشمي و خاتمي بايد بگويم که اگر جنبه تأليفي آقاي هاشمي را در نظر بگيريم آقاي خاتمي کمتر به عنوان رئيس مؤلف حضور داشتند منظور از جنبه مؤلف، انتشار کتاب نيست بلکه کارها و ايده‌هاي يک رئيس جمهورمدنظراست؛ من معتقدم که رئيس جمهور بايد مؤلف و مبتکر باشد و داراي منش فکري باشد و البته من اين مسائل را در همان زمان به خود آقاي خاتمي هم گفتم.

فارس: منظورتان از اينکه آقاي خاتمي يک رئيس‌جمهور ابداعي و مولف نبود اين است که ايشان از نسخه‌هاي پيچيده شده ديگران کپي‌برداري مي‌کرد؟
هاشمي‌طبا: نه؛ روال مديريت معمول مملکت مدنظر است؛ ضمن اينکه شرايط اقتصادي در زمان اصلاحات بسيار بهتر از دوره‌هاي گذشته بود اما بحث مملکت ما مؤلف بودن رئيس جمهوراست که حال به درست يا غلط من معتقدم بودم که مي‌توانم اين کار را صورت دهم و البته سال 80 براي کانديداتوري از آقاي خاتمي اجازه گرفتم.
فارس: نامزدي شما در دوره دوازدهم نيز به همين دليل است؟
هاشمي‌طبا : بله؛ درست به همين دليل بود البته دلايل آن کمي تشديد شده است. من احساس وظيفه کردم و برهمين اساس کانديدا شدم ولو اينکه رأي نياورم.
*از حزب کارگزاران بيرون آمدم چون دوست نداشتم هدايت شوم/در تصميم‌گيري‌ها مشارکت داده نمي‌شدم
فارس: به چه دليلي از حزب کارگزاران بيرون آمديد؟
هاشمي‌طبا: 6 ماه بعد از تشکيل حزب کارگزاران سازندگي از اين جدا شدم چراکه من اصلاً فرد حزبي نيستم و به غلط يا درست اصلاً دوست ندارم گروهي من را هدايت کند. در احزاب گروهي هستند که بنا دارند افراد را هدايت کنند و من با اين مسئله موافق نيستم و غلط يا درست اين رويه را دوست ندارم. بنابراين دليلم براي خروج از حزب کارگزاران عدم مشارکت در تصميم‌گيري‌ها بود که از همان سال‌هاي ابتداي تأسيس تصميم گرفتم از حزب خارج شوم.
فارس: نظرتان درحال حاضر درباره حزب کارگزاران چيست؟
هاشمي‌طبا: اصلاً در جريان کارها و امور آن‌ها نيستيم. اسم‌شان است اما نمي‌دانيم فعاليت مي‌کنند يا خير. اما مي‌دانم که کرباسچي هنوز در حزب حضور دارد.
فارس: در صحبت‌هايتان اشاره‌اي به نگارش نامه‌اي به جهانگيري معاون اول رئيس جمهور داشتيد آيا اين نامه را جديد نوشته‌ايد و جزيئات آن چيست؟
هاشمي‌طبا: بله؛ قبل از تحليف رئيس جمهور نامه را نوشته‌ام و موضوع نامه در مورد اقتصاد مقاومتي بود. معتقدم که نمي‌توان شعارگونه با اقتصاد مقاومتي برخورد کرد و نخست بايد محورهاي اقتصاد مقاومتي را مشخص باشد و من در نامه‌ با آقاي جهانگيري 6 محور مشخص کردم چراکه بايد موضوعات مشخص باشد؛ توليد صنعتي يکي از محورهاي اقتصاد مقاومتي است که ما بايد نخست بررسي کنيم چه چيزي را توليد کنيم و مشتري آن چه کساني هستند و از چه تکنولوژي استفاده کنيم.
*حقوق‌هاي نجومي مثل املاک نجومي اصلاً نجومي نيست!/بر روي اين مسئله بي خودي مانور داده شد/مبارزه با فساد به دليل پنهان بودن سخت است
فارس: به نظر شما دولت در قضيه اقتصاد مقاومتي مبارزه با فساد و حقوق‌هاي نجومي موفق عمل کرده است يا خير؟
هاشمي‌طبا: حقوق‌هاي نجومي مثل املاک نجومي اصلاً نجومي نيست يک تعدادي بوده و ممکن است خلافي هم صورت گرفته باشد اما به لحاظ رقمي در جامعه تأثير به‌سزايي نداشته چون پنهان هم بوده است و اثرگذاري موارد آشکار در جامعه چندين برابر بيشتر است مثلاً فرض کنيد بانکي براي خود سالانه 400 ميليون تومان پاداش داده است اين کار، غير قابل قبول و ناپسند است اما به جامعه اعلام نشده است که تأثير بگذارد. من معتقدم کمي بي‌خودي روي آن مانور داده‌ شد. اين عين املاک نجومي بود که يکسري املاک به برخي مديران شهرداري داده شد که البته اين موارد هميشه در شهرداري تهران وجود داشته است. در مورد فساد هم بايد بگويم چون فساد پنهان است مبارزه با آن سخت خواهد بود.
*پاداش هيئت مديره در بانک‌ها قانوني است/دست‌کاري در طراز سود خلاف محسوب مي‌شود
فارس: مثل همين حقوق‌هاي نجومي که پنهان بود؟
هاشمي‌طبا: بله؛ متأسفانه برخي از اين مفاسد قانوني هم بوده است مثلاً طبق قانون نظارت اگر مؤسسه‌اي سود داشته باشد مجمع عمومي مي‌تواند چند درصد از سود را به عنوان پاداش به کارمندان خود بدهد اما بعضي‌ها در مؤسسات دست‌کاري مي‌کنند که سود را بالا ببرند و يا سودهي داشته باشند تا پاداش دريافت کنند که اين خلاف است اما پاداش هيأت مديره در بانک‌ها قانوني است اما دست کاري در طراز خلاف است. مبارزه با فساد در حال حاضر در مملکت ما خيلي مشکل شده است. يعني در مملکت ما اتفاقاتي افتاده است که خيلي‌ها به اين مسئله آلوده شده‌اند. آنهايي که در خود سيستم هستند حرف‌هاي ديگري مي‌زنند.
فارس: چه توصيه‌اي به آقاي روحاني درباره مبارزه با مفاسد اقتصادي داريد؟
هاشمي‌طبا: اصلاً بلد نيستم و نمي‌توانم هيچ توصيه‌اي کنم چون اطلاعاتم دقيق نيست.
فارس: شما اگر رئيس جمهور مي‌شديد چگونه با فساد مبارزه مي‌کرديد؟
هاشمي‌طبا: آن وقت اطلاعات را مي‌گرفتم که سرمنشأ اين فسادها کجاست. البته من در مورد فساد يک چيزهايي شنيدم اما به عنوان عِلم نيست. بنابراين نمي‌توان شنيده‌ها را باور و به زبان بياوريم اما وقتي اطلاعات موثق باشد مي‌توان برخورد کرد.
*چيزي از دولت در مورد اقتصاد مقاومتي نديدم/اين روش برخورد صحيح نيست/نمي‌توان اسم هر اقدامي را اقتصاد مقاومتي گذاشت
فارس: جناب مهندس! چه نمره‌اي به دولت در بحث اقتصاد مقاومتي مي‌دهيد؟
هاشمي‌طبا: من چيزي نديدم. روش فعلي را نمي‌پسندم و به نظرم روش حرکت در مسير اقتصاد مقاومتي اين نيست که هر اقدامي را به نام اقتصاد مقاومتي انجام دهيم و دليل نامه بنده به آقاي جهانگيري نيز همين بود که اقتصاد مقاومتي بايد داراي محور باشد و آن وقت مي‌توان اسم آن را اقتصاد مقاومتي گذاشت.
*براي چينش کابينه از نيروهاي جوان‌تري استفاده مي‌کردم
فارس:‌ شما اگر جاي آقاي روحاني بوديد کدام يک از وزراي فعلي را معرفي مي‌کرديد؟
هاشمي‌طبا: من ترجيح مي‌دادم براي چينش کابينه نيروهاي خيلي جوان‌تري را انتخاب کنم.
فارس: يعني الان کابينه پير است؟
هاشمي‌طبا: من موقعي که وزير شدم 33 سالم بود. متوسط معاونان من هم 27 ساله بودند بنابراين معتقد به استفاده از جوانان هستم.
فارس: به عبارتي مشکل مجدد کابينه مشکل سن و عدم چابکي است.
هاشمي‌طبا: نه؛ آقاي نعمت‌زاده سن زيادي دارند اما بسيار نيروي کاري است. ايشان اخلاقيات خاص خود را در مديريت دارد که من اين اخلاقيات خاص را در مديريت نمي‌پسندم. اما آقاي نعمت‌زاده خيلي پرکاراست البته من معتقدم که نظام بايد پوست اندازي کند؛ من همين انتقاد را به آقاي جنتي هم دارم يعني حوزه‌هاي علميه ما نمي‌توانند يک آيت‌الله 60 ساله براي دبيري شوراي نگهبان معرفي کنند؟ بايد بي‌رودربايستي بگويم که يک فرد 80، 90 ساله تا اين حد شغل دارد شايد به دليل قابل اعتماد نبودن افراد است.
فارس: ما در خود حزب کارگزاران هم با چنين مشکلي روبه‌رو هستيم خود آقاي کرباسچي از بدو تأسيس حزب کارگزاران در سمت دبيرکلي حزب ابقا شده‌‌اند.
هاشمي‌طبا : باز از حزب مؤتلفه بهتر است چون آنها شعار مي‌دادند که مي‌خواهيم جوان‌گرايي کنيم اما آقاي حبيبي 70 ساله را دبيرکل کردند.
فارس: در سطح معاونين جوان‌گرايي وسيعي صورت داده است.
هاشمي‌طبا: بالاخره، مؤتلفه‌اي‌ها هم از يک کسوتي برخودار هستند.
فارس:‌ خيلي ممنونم از وقتي که در اختيار ما قرار داديد.
هاشمي‌طبا: موفق و پيروز باشيد.
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۵۱۱۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری ۱۵ عنوان برنامه در هفته بسیج سازندگی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ سرهنگ صادقی فرمانده سپاه ناحیه دلیجان گفت: مهم‌ترین و شاخص‌ترین برنامه‌های سالروز بسیج سازندگی برگزاری نمایشگاه اقتصاد مقاومتی، اعزام گروه‌های جهادی برای خدمات‌رسانی به مناطق محروم و ویزیت رایگان، دیدار اعضای قرارگاه با مسئولان شهرستان، تجلیل از فعالین جهادی در سطح شهرستان خواهد بود.

او افزود: پرداخت حدود ۹ میلیارد تومان وام اقتصاد مقاومتی به فعالین اقتصاد مقاومتی و اقتصاد خانگی، بازسازی و مرمت ۲۰ واحد مسکونی متعلق به خانواده‌های محروم، احداث دو استخر آب کشاورزی، جدول‌گذاری ۲۰۰ متر نهر آب و همچنین فعال سازی ۶۰ صندوق قرض‌ الحسنه در سطح شهرستان که از کارگاه‌های اقتصاد مقاومتی حمایت می‌کنند قسمتی از فعالیت‌های بسیج سازندگی در شهرستان دلیجان است.

فرمانده سپاه ناحیه دلیجان در انتها عنوان کرد: در سطح شهرستان دلیجان حدود ۸۰ گروه جهادی فعال داریم که در زمینه‌های فرهنگی اجتماعی اقتصادی و عمرانی در حال خدمات رسانی به مردم شهرستان هستند.

دیگر خبرها

  • اجرای ۱۷۰۰ پروژه محرومیت زدایی در مازندران
  • برگزاری همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی در خراسان رضوی
  • اعضای کابینه سیزدهم در حاشیه جلسه دولت چه گفتند؟
  • افتتاح نمایشگاه اقتصاد مقاومتی در دلیجان
  • برگزاری ۱۵ عنوان برنامه در هفته بسیج سازندگی
  • افشای عمدی فایل صوتی ظریف به روایت سعید لیلاز /با خرابکاری در نطنز، این سایت چند ماه از کار افتاد /ایران زمین بازی را عوض کرده است
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • اقتصاد اسلامی گره‌گشای مشکلات اقتصادی است
  • افتتاح نمایشگاه عرضه محصولات اقتصاد مقاومتی بسیج سازندگی سپاه فتح کهگیلویه و بویراحمد
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره «نتایج رویارویی دو قدرت اتمی»